JAUNUMI

2017. gada 31. maijs

Darbs Rīgas domē: 28.01.2014. (18.11.2014.) – 3.06.2017.

Cienītās dāmas un godātie kungi Rīgā, 

pateicos Jums, ka 2013. gada pašvaldību vēlēšanās pieņēmāt mani deputāta darbā Rīgas domē! Deputāta amata pienākumus gan sāku pildīt 2014. gada 28. janvārī, kad Baiba Broka devās darbā uz tieslietu ministra posteni. Pēc viņas demisijas manam mandātam bija neilgs pārtraukums. 2014. gada 18. novembrī kopā ar deputātu Jāni Feldmani sākās deputāta darba kalpojums, ko esmu pēc labākās gribas un sirdsapziņas veicis līdz pat šai dienai. Piedāvāju Jums atskatu uz šajā sasaukumā padarīto.

Rīgas domē Nacionālās apvienības frakcija mani deleģēja darbam Sociālo jautājumu komitejā un Satiksmes un transporta komitejā. (Īslaicīgi es darbojos arī Īpašuma komitejā un Mājokļu un vides komitejā.)

Pārsteiguma tikšanās ar viesiem no Fidži uz Rātsnama terases
Krietnu daļu deputāta darba laika aizņēma, kā es mēdzu teikt, “deputāta darba minimums” – sagatavoties komiteju un domes sēdēm. Lai rūpīgi iepazītos ar domes sēdes darba kārtību, ne reti vajag vismaz pusi darba dienas. Domes sēdēs regulāri esmu piedalījies debatēs, aicinādams kolēģus atbalstīt priekšlikumus pašvaldības budžetam, priekšlikumus normatīvo aktu grozījumiem, jā, arī lemt, ka nekompetenti un negodprātīgu rīcību pieļāvuši departamentu vai kapitālsabiedrību vadītāji ir jāatbrīvo no amata. Kopumā esmu nosūtījis 112 vēstules, pieprasot informāciju no Rīgas pašvaldības iestādēm un domes struktūrvienībām, lūdzot sniegt atzinumus un informāciju valsts iestādēm, piemēram, Tiesībsarga birojam un citos ar deputāta darbu saistītos jautājumos.
Īsi rezumēšu šajā Rīgas domes sasaukumā no manas puses ierosinātos lēmumus un darbus:

·        Sporta laukumi jauniešiem un skolas
ü  Ielu vingrošanas laukums pie Āgenskalna Valsts Vācu ģimnāzijas – uzstādīts;
ü  Ielu vingrošanas laukums Kronvalda parkā – palicis neīstenots;
ü  Skeitparks Pārdaugavā pie Anniņmuižas bulvāra – Īpašuma departaments to sola 2018. gadā.
ü  Deputāta darba ietvaros esmu apmeklējis 11 Rīgas skolas:
               Āgenskalna Valsts Vācu ģimnāziju,
               Emīla Dārziņa Mūzikas vidusskolu,
               Rīgas Doma Kora skolu,
               Jaņa Rozentāla Rīgas Mākslas vidusskolu,
               Rīgas Valdorfskolu,
               Rīgas Igauņu pamatskolu,
               Puškina liceju,
               Rīgas 40. vidusskolu,
               Rīgas 21. vidusskolu,
               Rīgas 34. vidusskolu,
               Rīgas Angļu ģimnāziju.
Skolās sarunās ar direktorēm un pedagogiem pārrunājām skolas darba aktualitātes, latviešu valodas mācību un integrācijas jautājumus un vajadzības attiecībā uz skolu labiekārtošanu un apkaimes drošību. Pateicos direktoriem un pedagogiem par iespēju vidusskolas jauniešiem pastāstīt par Latvijas Centrālās padomes nozīmi Latvijas valstiskuma vēsturē.

·        Satiksme
ü  Apgaismojums Zunda kanāla gājēju tiltam  no Ķīpsalas uz Pārdaugavu – uzstādīts;
ü  Apgaismojums zem Ulmaņa gatves tilta pāri Mārupītei – tiks īstenots šogad;
ü  Ietves remonts Ķīpsalā – paveikts;
ü  Lielās ielas posma noasfaltēšana Bolderājā – RD Satiksmes departaments atteica;
ü  Lētāks stāvvietu mēneša abonements ģimenēm centra maksas stāvvietu zonās – neguva atbalstu no Satiksmes komitejas priekšsēdētāja (S) puses.
ü  Darbs pie vienotas sabiedriskā transporta plānošanas sistēmas Rīgā un Rīgas aglomerācijā – iesākts un jāturpina nākamajā sasaukumā. (Lūdzu, skatiet arī plašāku komentāru par šo jautājumu: “Rīgas sabiedriskais transports jāplāno vienoti Rīgā un algomerācijā”)
ü  Kopā ar kolēģiem aktīvi iestājāmies par to, lai Rīgas dome skaidrotu iedzīvotājiem, kādēļ ir izvēlēts Skanstes tramvaja līnijas projekts, nevis daudz vairāk nepieciešamais pagarinājums uz Berģiem un Rumbulu, vai jauna līnija uz Dreiliņiem. Lielo kapu draugu, Kultūras ministrijas un mūsu darbs rezultējās ar to, ka Lielo kapu aizsardzība tika nostiprināta likumdošanā. Plašāk mans viedoklis ir izklāstīts publikācijā “Skanstes tramvaja projekts. Par prioritātēm un labu pārvaldību Rīgā”
ü  Sociālā joma
ü  Sniedzu palīdzību personām un ģimenēm saistībā ar sociālā atbalsta jautājumiem.
ü  Iestājos par to, lai Rīgas dome nediskriminē bērnus (tāpat kā pedagogus), kuri mācās KM padotības skolās. Sociālo jautājumu komiteja virzīja saistošos noteikumus, ka trūcīgo un maznodrošināto ģimeņu bērni varēs saņemt brīvpusdienas līdz 12. klasei. Taču šāda iespēja noteikumos netika paredzēta Rīgas bērniem, kuri mācās KM padotības skolās, piemēram Emīla Dārziņa Mūzikas vidusskolā. Diemžēl Sociālo jautājumu komitejas vadītāja neuzskatīja, ka šis jautājums ir jārisina. Par to arī rakstīju Delfi.lv 2016. gada vasarā.
ü  Centos regulāri apmeklēt Rīgas pašvaldības iestādes un sadarbības iestādes, kuras sniedz sociālo palīdzību. To vidū bija:
                Rīgas pašvaldības Bērnu un jauniešu centra struktūrvienība                              “Imanta”,
                Rīgas patversmes dienas centrs,
                Rīgas patversmes sieviešu nodaļa,
                Pansija “Pārsla” (Latvijas Samariešu apvienība),
                LELB Diakonijas struktūrvienības –
                Atbalsta centrs bērniem un ģimenēm “Roku rokā”
                Dienas centrs “Paaudzes”
                Dienas centrs “Sirdsgaisma”
                Rīgas Sociālā dienesta Atkarību profilakses centrs,
                Biedrības Latvijas bērniem ar kustību traucējumiem rehabilitācijas centrs
                Dienas centrs “Kamene”

·        Novērsta diskriminācija pret pedagogiem Kultūras ministrijas padotībā esošajās skolās Rīgā. S un GKR vadītā Rīgas dome līdz pat 2016. gada decembrim - 7 gadus - atteicās KM skolu pedagogiem piešķirt tādus pašus mēnešbiļešu cenas atvieglojumus, kādus Rīgas pašvaldības skolu pedagogi saņem jau no 2009. gada. (Plašāks komentārs arī iepriekš minētajā publikācijā Delfi.lv.)

·        Skolu sadarbības projekti latviskai integrācijai. Ierosināju RD Izglītības, kultūras un sporta departamentam, sagaidot Latvijas simtgadi, sākt skolu sadarbības projektu virzienu, kura mērķis: kopīgās radoši un pilsoniski izglītojošās aktivitātēs iesaistīt jauniešus no vienas mazākumtautību skolas un vienas vai divām latviešu skolām. Ieguvums – mazākumtautību jaunieši iegūtu vairāk draugu un domubiedru latviešu vidū un attīstītu latviešu valodas prasmes. – Iecere nav guvusi atbalstu RD IKSD jauniešu darba stratēģijā.
·        Starptautiskas iniciatīvas
ü  Pēc mana ierosinājuma Ukrainas galvaspilsētas Kijivas sadraudzības pilsētā Rīgā 2015. gada oktobra sākumā Rātsnamā notika fotoizstāde “Ukraina – Tu esi mans brīnums”. Izstādes atklāšanas dienā Rīgā viesojās arī Kijivas, Odesas, Ļvivas un Ukrainas ministriju tūrisma nozares darbinieki un piedalījās seminārā par Rīgas pieredzi tūrisma attīstībā. Esmu ļoti pateicīgs Rīgas domes Ārlietu pārvaldes un Rīgas Tūrisma attīstības biroja vadītājiem un darbiniekiem par atbalstu šim notikumam. Grūtā laikā draugiem ir jāpalīdz un jāapliecina, ka Ukraina nav “neizdevusies valsts”, bet valsts, kurā ir daudz interesanta, ko apskatīt un interesants tūrisma piedāvājums.
Iepazīstot Gēteborgas sabiedriskā transporta sistēmu
ü  Sabiedriskajam transportam veltīta pieredzes apmaiņas vizīte 2017. gada aprīlī Stokholmā un Gēteborgā. Mērķis – iepazīties ar Zviedrijas sabiedriskā transporta plānošanu un to, kā  Gēteborgas sabiedriskā transporta iestāde Västtrafik organizē sabiedriskā transporta pakalpojumus integrētā pieejā Gēteborgā un visā Rietumgotlandes reģionā.

ü  Grozījumi Azartspēļu un izložu likumā. Esmu nosūtījis Finanšu ministrijai un Saeimas deputātiem priekšlikumus paaugstināt vecuma ierobežojumu no 18 uz 21 gadu, dot vairāk un skaidrākas tiesības pašvaldībām noteikt, kur drīkst un kur nedrīkst atvērt azartspēļu organizēšanas vietas, kā arī ieviest brīvprātīgo spēlētāju reģistru. Līdzās tam arī lūdzu valsts institūcijas izstrādāt regulējumu, ar kuru pašvaldības un valsts sociālās palīdzības saņēmējiem būtu liegta iespēja spēlēt azartspēles.
ü  Patvēruma meklētāju jautājumā 2015. gada augustā nosūtīju vēstules Ministru prezidentei un Saeimai ar priekšlikumiem Latvijai primāri uzņemt tos bēgļus, kuru stāvoklis Sīrijas un Irākas karos objektīvi bija un ir visnedrošākais – reliģisko minoritāšu, kristiešu un jezīdu kopienu piederīgos. Organizēju arī tikšanos Ministru prezidentes biroja darbiniekiem ar bēgļu palīdzības organizācijas Barnabas Fund pārstāvjiem.
ü  Darbs Rīgas pilsētas kristīgo lietu padomē. Lai arī Rīgas pilsētas kristīgo lietu padome neatbalstīja manu priekšlikumu nosūtīt viedokli Ministru prezidentei ar aicinājumu “Junkera kvotu” ietvaros censties uzņemt vajāto kristiešu bēgļus, esmu bijis aktīvs padomes dalībnieks un esmu atbalstījis kristīgo konfesiju sadarbību ar Rīgas domi, risinot īpašumu un kultūras pieminekļu uzturēšanas jautājumus.
Svinot Tezē Eiropas jauniešu tikšanos Rīgā
ü  Darbs Rīgas domes pieminekļu padomē, kura ietvaros esmu pārstāvējis Nacionālās apvienības un savu personīgo viedokli par dažādu pieminekļu un piemiņas vietu ieceru īstenošanu Rīgas pilsētā.
ü  Trešo valstu valstspiederīgo bērniem jāmācās latviski. Kopā ar valodnieci un sociolingvistikas speciālisti Vinetu Poriņu un Saeimas deputātu Eināru Cilinski rosināju papildinājumus Izglītības likumā, kas noteiktu, ka to personu bērniem, kuras apmetas uz dzīvi Latvijā, valsts finansētās skolās izglītība ir jāiegūst valsts valodā. Šobrīd ir situācija, ka ļoti daudzi jauniebraucēju bērni (tostarp arī patvēruma meklētāju bērni) izglītību iegūst krievu valodā. Līdz ar to viņu integrācija Latvijas sabiedrībā ir apgrūtināta jau pašos sākumos. Mūsu priekšlikumi diemžēl netika tālāk par koalīcijas padomi…
ü  Latvijas karogi pie Rīgas robežas. Rīga ir Latvijas galvaspilsēta. Karogs nav tikai dekorācija, bet simbols komunikācijā. Rīgas domē esmu sniedzis priekšlikumu, sagaidot Latvijas simtgades svinību sākumu 2017. gada maijā, pie pilsētas robežas līdzās esošajiem Rīgas karogiem uzstādīt Latvijas valsts karogus. S un GKR deputāti šo priekšlikumu neatbalstīja. Neraugoties uz to, ka to bija atbalstījusi Rīgas domes pieminekļu padome. Vairāk par šo iniciatīvu Latvijas Avīzē manā komentārā.
Tikšanās ar uzņēmējiem. 2016. gada nogalē tikos ar koncerta "Latvijas Finieris" vadītāju Uldi Biķi un ar SIA "Kronospan Riga" vadību. Pārrunājām abu lielo kokrūpniecības uzņēmumu aktualitātes un nepieciešamo atbalstu no Rīgas domes, it īpaši vajadzību sakārtot infrastruktūru un mazināt birokrātiju Rīgas Būvvaldē. 

Par virkni citiem Nacionālās apvienības frakcijas paveiktajiem darbiem Rīgas domes sasaukumā informāciju savā facebook kontā ir publicējis deputāts Jānis Feldmanis.

Brīvā brīdī, iepazīstot LNMM ēku pēc renovācijas
Esmu pateicīgs par laiku, kurā varēju kalpot cilvēkiem, darot labu un palīdzot risināt uzskaitītos jautājumus un vēl citus, kas nav iekļauti šajā pārskatā. Varu teikt pavisam atklāti, ka neesmu pieķēries nevienam krēslam. Manu gribu darboties Rīgas domē veido motivācija kalpot savai tautai. Tādēļ būšu pateicīgs par Jūsu dāvātu iespēju turpināt iesāktos darbus mūsu valsts galvaspilsētas Rīgas cilvēku labā. Tādēļ ar pateicību novērtēšu Jūsu atbalstu manai kandidatūrai un Nacionālās apvienības komandai 3. jūnija pašvaldību vēlēšanās.

Patiesā cieņā
Jurģis Klotiņš
Rīgā, 2017. gada 31. maijā

Pastāsti saviem draugiem:

 
Copyright © 2014 Jurģis Klotiņš. Designed by OddThemes