JAUNUMI

2018. gada 17. nov.

Valsts svētkos Latvijas simtgadē


Cienītās dāmas un kungi,
Latvijas ļaudis,
Latvijas draugi tuvu un tālu!

Sveicu Jūs Latvijas Republikas proklamēšanas dienā! Šogad mūsu neatkarīgajai Latvijas valstij svinam 100 gadus. Šķiet, ka 2018. gads ir līdz šim brīdim aizvadīts ļoti bagātīgi. Ir notikuši vērienīgi Dziesmu un deju svētki, skaisti gan lielāki, gan mazāki kultūras notikumi visā Latvijā. Aizvadīta neparasti ilga un silta vasara, kas atnesa gan daudz prieka brīžu atvaļinājumu baudītājiem, bet tajā pašā laikā daudz rūpju Latvijas lauku saimniekiem. Simtgades gads ir bijis dinamisks politiskajā dzīvē. Līdz 18. novembrim nav izdevies izveidot jauno valdību un pastāv liela iespējamība, ka 2019. gads iesāksies bez apstiprināta valsts budžeta.

Par mūsu valsts simts gadiem domājot, der atcerēties Leonīda Breikša dzejas rindas:
“Daudz vētru mums reiz pāri gājis,
Un ja vēl daudz mums viņu būs, -
Dievs aicinās kā aicinājis
Arvienu atkal saulē mūs.”


Patiešām daudz vētru ir gājis pāri Latvijai un latviešu tautai savas valsts simts gados. Taču mūsu gara spēks ar Dieva palīgu ir bijis stiprāks par vislielāko karaspēku, un mēs brīvībā sagaidām savas valsts simtgadi. Ir patiesi vērts nesteidzīgi apmeklēt Latvijas vēsturei veltītās izstādes, ko pētnieki īpaši simtgades laikā sagatavojuši Latvijas Nacionālajā vēstures muzejā, Latvijas Kara muzejā, Latvijas Nacionālajā bibliotēkā un citos Latvijas muzejos. Stipra ir tā nācija, kuras piederīgie zina un turpina pētīt savu vēsturi, pārvērtē vēstures mītus un uztur mūsdienu pašapziņas saiknes ar personībām vēsturē.

Latvijas lielākā vērtība arī šodien ir cilvēki. Personības, kuras ik dienas dara labu, vajadzīgu un krietnu darbu katrs savā aicinājumā. Jā, sākot no vecmāmiņas, kura pieskata mazbērnus, līdz pat liela uzņēmuma vadītājam. Visas profesijas un kalpojumus šeit nevarēšu nosaukt. Tā mēs radām Latviju katru dienu, katru gadu, kopā veidodami mūsu valsti visā tās pilnībā. Latvija ir radošs darbs, un labāk pat būtu teikt: mākslas darbs. Mākslas darbs, kura “radošo darba uzdevumu” saņem un nodod tālāk no paaudzes paaudzē. Ko Jūs novēlētu Latvijas mākslas darba radošajiem darbiniekiem mūsu laikā un nākotnē?

Lai radošais darbs Latvijas labā norit tā, ka mēs saglabājam un izkopj savas valsts patību. Latvijas patība ir tas, ar ko Latvija ir īpaša citu Eiropas un pasaules valstu saimē. Pirmkārt, tas ir latviskums. Filozofe Maija Kūle ir aicinājusi vienoties ap mūsdienīgu latviskumu – “palikt uzticīgiem latviešu valodai (zināt, lietot, attīstīt), piederībai (būt Latvijā, būt ar Latviju), tradīcijām (turpināt tās un modernizēt) un neatteikties no valstsgribas”[1]. Vai ap šādu latviskumu var vienoties visi Latvijas ļaudis neatkarīgi no savas izcelsmes? Noteikti var! Es vēl Latvijas patībai novēlu pievienot pietāti pret kultūras vērtībām, kādu mums ar savu darbu ir rādījusi Imanta Lancmaņa komanda Rundāles pilī, cieņu pret dabas vērtībām, kādu varam mācīties no latvju dainām, morāli ētisko stāju ar atskaites punktu Ernsta Glika tulkotajā Bībelē un nerimstošu gatavību mācīties, kādu parādīja latviešu zemnieki Brāļu draudžu kustībā 18. gadsimtā. Lai mums ar Dieva palīgu sekmējas radošais darbs – mūsu valsts Latvija!

Dievs svētī, Latviju!

Jurģis Klotiņš
Āgenskalnā, 2018. gada 17. novembrī



[1] Maija Kūle. Jābūtības vārdi. Etīdes par zināšanām un vērtībām mūsdienu Latvijā. Rīga: Apgāds “Zinātne”, 2016, 257. lpp.

Pastāsti saviem draugiem:

 
Copyright © 2014 Jurģis Klotiņš. Designed by OddThemes