JAUNUMI

2020. gada 9. apr.

Kad Lieldienas skar ārkārtas stāvokli: par vērtībām, solidaritāti, maziem un lieliem lēmumiem



Lieldienās apritēs mēnesis kopš ārkārtas stāvokļa sākuma. Piemērots brīdis, lai pārdomātu, ko šis laiks palīdz ieraudzīt skaidrāk, tiešāk un patiesāk. Cienījamā lasītāja pārdomām šajā rakstā sniedzu manu personīgo skatījumu uz prioritātēm, izvēlēm un lēmumiem cilvēka ikdienā un valstiskā perspektīvā.
  
Pirms gada nedēļā pirms Lieldienām aizdegās Parīzes Dievmātes katedrāle. Nākamajā rītā, kad ugunsdzēsēji vēl apslāpēja pēdējos uguns perēkļus, un viņi kā brīnumu ieraudzīja uguns un gruvešu neskarto, rīta gaismā mirdzošo altāra krustu, Francijas prezidents pauda apņēmību Katedrāli atjaunot, un sāka jau pienākt pirmie lielo ziedojumu solījumi.
Foto: Ilmārs Znotiņš
Latvija, Eiropa un pasaule atgūsies pēc covid-19 vīrusa, kurš paņēmis tik daudzu cilvēku dzīvības, izjaucis neskaitāmus plānus un turpina postīt valstu tautsaimniecības. Plānus varēs atsākt un tautsaimniecības atjaunot. Līdzīgi kā tiks atjaunota Parīzes Dievmātes katedrāle – akmeni pa akmenim, ar zināšanām un izpratni par kopējo dievišķās iedvesmas skarto arhitektūru.
Bet kas notiks cilvēku iekšējā dzīvē? Kad cilvēks dzīvē iet cauri grūtībām un pārbaudījumiem, ir svētīgi, ja viņš domā vai pat lūdz Dievu, lai pieredzētais, nevis atstāj tukšumu un izmisumu, bet gan nes augļus, kuri garīgi bagātina, dara stiprāku un cildenāku. Varbūt tās ir garīgās domas, ko katrs var veltīt sev, saviem tuvākajiem un Latvijai? Lai šis laiks nepaliek bez augļiem! Cik ilgs būs “ceļš cauri tuksnesim”, paredzēt nevar. Taču doties cauri grūtībām ar apziņu, ka tās var darīt mūs stiprākus, noteikti ir pa spēkam, lai arī tādas attieksmes izvēle cilvēkam nav viegla un pašsaprotama. 

Vērtīgākās no vērtībām
Ārkārtas laiks īpaši dziļi un skaidri  izgaismo to vērtību nozīmi, kuras ir cilvēka, tautas un valsts laimīgas dzīves pamatā – mīlestība ģimenē, personības pilnveide izglītībā, veselības un dzīvības vērtība. Ir cilvēki – šo vērtību apliecinātāji - , uz kuriem raugos ar īpašu apbrīnu, godbijību un pateicību.
Tās ir Latvijas ģimeņu mammas un tēti (arī vecmāmiņas un vectētiņi!), kuri daudzās ģimenēs, mājās būdami, vienlaikus dara attālinātu darbu, palīdz bērniem mācībās un dara visu ierasto mājas soli! Tie ir pedagogi, kuri īsā laikā ir neskaitāmas stundas veltījuši, lai būtu līdzās skolēniem attālinātajās mācībās. Tie ir Latvijas mediķi un veselības aprūpes speciālisti, kuri pašaizliedzīgi kalpo savai tautai par spīti tam, ka 2019. gads noslēdzās ar pieviltām cerībām uz to, ka jauni ideālu pilnie Latvijas ārsti un visgrūtāk strādājošie mediķi varēs saņemt cienīgu atalgojumu. Tie ir sociālie darbinieki, kuru kalpojums vēl pārāk maz ir pamanīts un novērtēts šajā ārkārtas laikā. Kā mūziķim man šķiet, ka ir vārdos to grūti tvert, un šīs pateicības lielumam drīzāk var pietuvoties Imanta Kalniņa mūzikas un Knuta Skujenieka dzejas “Lūgšana” 2013. gada latviešu Dziesmu svētku kopkora balsī.
Dziesma arī liek domāt par to, ka tauta, kas vitāli veido savu valsti, nav šķirama no nepieciešamības domāt un saņemt kultūras un garīgo vērtību atbalstu. Paldies tiem ļaudīm, kuri turpina darbu medijos, kultūras radošajās organizācijās[1] un palīdz cilvēkiem ar emocionālo un garīgo atbalstu kā psihologi, psihoterapeiti un garīdznieki.

Krīzes solidaritāte un civilās aizsardzības sistēmas pilnveide
Krīze jo skaudri parāda to, cik svarīgi ir solidāri maksāt nodokļus. Taču vienlaikus krīzes situācijā ir nepieciešami ārkārtas risinājumi, kuri nodrošina iztikas minimumu arī tiem, kuri darba devēja vai citu vainu dēļ nevar saņemt dīkstāves atbalstu. Tādos gadījumos varētu izmaksāt pabalstu, kur pusi sedz deklarētās dzīvesvietas pašvaldība, pusi – no valsts budžeta.
Dīkstāves pabalsta aprēķinā jāņem vērā tas, vai ģimenē ir bērni. Uzlabojot pabalsta aprēķina veidu vai nosakot papildus pabalstu par apgādājamo, var panākt, ka ienākumu kritums ģimenēs ar bērniem nav lielāks kā atsevišķi dzīvojošām personām bez bērniem. 
Valsts un pašvaldību sadarbība, vadot valsts mēroga ārkārtas stāvokli, būtu jāvērtē pēc tā, vai Latvijas galvaspilsētas speciālisti ir uzaicināti piedalīties jau pirmajās sapulcēs. Mēdz teikt, ka Rīga ir puse no Latvijas. Sociālā darba jomā – pavisam noteikti. Sešus gadus strādājis Rīgas domes Sociālo jautājumu komitejā pārliecinājos, ka Rīgā labklājības un sociālās drošības nozari vada ļoti profesionāla un laikmetīgi domājoša speciālistu komanda. Ministriju darba grupu līmenī pieņemtie lēmumi, iesaistot vai neiesaistot pašvaldību pārstāvjus, cilvēka ikdienu sasniedz tieši pašvaldībā. Viens no Rīgas secinājumiem ir tas, ka vistuvākajā laikā Latvijā atbildīgajām ministrijām kopā ar pašvaldībām ir jāvienojas par valsts civilās aizsardzības stratēģiju, lai ārkārtas situācijās nākotnē bez kavēšanās un koordinēti rīkotos, lai būtu pieejamas nepieciešamā aprīkojuma “operacionālās rezerves” un katram būtu skaidrs savs uzdevums. Jāparedz, kuri uzņēmumi Latvijā ārkārtas stāvokļa laikā var operatīvi sākt ražot nepieciešamo papildus aprīkojumu un līdzekļus. Ne tikai mediķi, bet arī pašvaldību sociālie darbinieki ir ļoti operatīvi, neliekot gaidīt vairākas dienas, jānodrošina ar individuālās aizsardzības līdzekļiem. Kā citādi vīrusa pandēmijas laikā viņi var turpināt sniegt atbalstu sociālās palīdzības klientiem?
Ārkārtas stāvokļa noteikumu komunikācijā ar jauniešiem atbildīgo iestāžu sabiedrisko attiecību speciālisti daudz vairāk var iesaistīt jauniešu vidū iecienītos video blogerus jeb jūtūberus, kā arī populāras personības no mūzikas un sporta nozarēm. (Viedokļa autoru pirms dažām dienām ļoti uzrunāja video blogeres ar pseidonīmu “Alishuks M” uzruna “Mana Latvija” par Latvijas neatkarības atjaunošanas vēsturi, pilsonisko brīvību un demokrātijas vērtību.)

Skartās nozares: arī nevalstiskās un reliģiskās organizācijas
Arī Latvijas nevalstiskās organizācijas algo darbiniekus. Ir nevalstiskās organizācijas, kuru darbu un misiju līdz ārkārtas stāvoklim palīdzēja nodrošināt pašu ieņēmumi, piemēram, no reklāmas organizācijas mājas lapā. Tagad līdzīgi kā medijiem tie ir kritušies vai izsīkuši vispār un apdraudēta kļūst atalgojuma izmaksa darbiniekiem. Rīgā sociālo atbalstu bērniem un pieaugušajiem sniedz vairākas nevalstiskās organizācijas, kurām ir noslēgti līgumi ar Rīgas pašvaldību. Šobrīd sociālais darbs klātienē dienas centros ir apturēts un līdz ar to dīkstāve skar arī nevalstisko organizāciju sociālos darbiniekus.
Reliģiskās organizācijas ārkārtas stāvoklis ir skāris tādējādi, ka ir apdraudēta garīdznieku atalgojuma izmaksa. Dievkalpojumi baznīcās ir atcelti, un galvenais garīdznieku atalgojuma finanšu avots – dievkalpojuma ziedojumi jeb kolekte - vairs nav ievācams. Tieši dievkalpojums, pulcējoties klātienē, gadsimtiem ir bijis baznīcas kalpošanas centrā (Iztēlojieties, Latvijā kopš ticīgā līvu virsaiša Kaupo, svētceļnieka uz Romu laikiem un pat vēl agrāk, un arī totalitāristisko režīmu okupācijas.) Nesen tieslietu ministrs norādīja, ka kristīgās konfesijas ļoti labi sadarbojas ar valsti un skaidro, kādēļ un kā pulcēšanās ierobežojumus ievērot baznīcās. Kristīgās draudzes sniedz krīzes laikā cilvēkiem garīgu, emocionālu un psiholoģisku atbalstu, straumējot dievkalpojumus interneta vidē[2]. Valsts rīkotos solidāri, ja atbalstītu garīdznieku atalgojuma izmaksu ārkārtas stāvokļa laikā vai tikmēr, kamēr dievkalpojumu norise, pulcējoties baznīcā, ir liegta.
Attiecībā uz valsts atbalstu krīzē nevalstiskajām un reliģiskajām organizācijām vēl jāpiebilst, ka juridiskais formālisms ne vienmēr spēj tvert realitāti tās būtībā. It īpaši krīzēs ne.

Par katra cilvēka un valstiskiem lēmumiem tautsaimniecības atbalstam un uzplaukumam
Apsveicami ir tas, ka ārkārtas stāvokļa pirmajās nedēļās ir ļoti pieaudzis pasūtījumu apjoms tiešsaistes veikalos, kuri piedāvā iegādāties Latvijas lauku saimnieku audzētus un ražotus produktus (piemēram, iniciatīva “Novada garša”). Katra cilvēka ikdienas lēmums, sadarbības domāšana un solidaritātes apziņa ar Latvijas laukiem var palīdzēt Latvijas zemniekiem pārvarēt ārkārtas stāvokļa laiku un mazināt produkcijas noieta kritumu.
Pirms raksta izskaņas Lieldienu noskaņā vēl tikai dažas vispārīgas nostādnes, kuras nopietni apsvērt, domājot par valstiskiem lēmumiem un izvēlēm, kuri ļautu Latvijas tautsaimniecībai atkal zaļot un nest augļus kopējam labumam.

  •   Jāizveido Latvijas tautsaimniecības izaugsmes domnīca, kura pulcētu zinošus un valstiski domājošu speciālistus no valsts institūcijām un dažādām tautsaimniecības nozarēm. Tās uzdevums būtu analizēt Eiropas un pasaules ekonomikas notikumu scenārijus pēc covid-19 krīzes un modelēt Latvijas stratēģiju.[3] Valsts prezidents varētu būt domnīcas patrons.
  •     Sabiedriski un politiski var vienoties, ka jebkurš lēmums jāvērtē pēc tā, kā tas ietekmēs Latvijas valstspiederīgo iespējas veidot savu labklājību Latvijā, nodrošināt sevi un ģimenes, nenonākt parādu slogā. (Nekādā gadījumā nedrīkst pieļaut, ka notiek kaut kas līdzīgs, kā Latvijai atkopjoties no 2008./2009. gada recesijas, un sākas vēl viena masveida emigrācija uz turīgākajām Eiropas valstīm.)
  •   Jāizstrādā valsts investīciju programma (Lietuvā tāda jau ir![4]), lai atbalstītu eksportējošos uzņēmumus; būvētu jaunus, energoefektīvus mājokļus un renovētu esošos; remontētu reģionālos un vietējās nozīmes ceļus; celtu Rīgas un aglomerācijas reģiona konkurētspēju Baltijas jūras mērogā un veiktu citas Latvijas izaugsmei nepieciešamas investīcijas. 


Pavisam tuvu ir Lieldienas. Tādēļ noslēgumā no mana personīgā skatījuma uz ārkārtas stāvokļa laika vērtību un lēmumu prioritātēm atļaujiet man atgriezties pie Latvijas simtgades, pie arhibīskapa Jāņa Vanaga uzrunas Rīgas Domā 2018. gada 18. novembrī un citēt vārdus, kuri runā par Lieldienu notikumu un, man šķiet, dod iedrošinājumu iet cauri šim pārbaudījumu laikam. “Klasiskā eiropieša arhetips ir vīrs, kurš tika netaisnīgi pienaglots pie krusta.[..] Viņš augšāmcēlās,” arhibīskaps raksta un aicina izvēlēties sekot šim varonības arhetipam: “Kristīgās vērtības ir lietot Kristus pieeju dzīves izaicinājumiem. Kristus pieeja bija augšāmcelšanās un arī tevī ir potenciāls jebkuros apstākļos augšāmcelties. Atrodi to un atbrīvojies no bailēm! Latvijai vajag tavu atklājumu, ka tu esi stiprāks, ka tu esi stiprāka par saviem pārbaudījumiem un nelaimēm!”[5] Lai šī laika grūtības ved pie tādiem valstiskiem, pilsoniskiem un cilvēka iekšējās dzīves lēmumiem, kuri, laikam ejot, nobriedina svētīgus augļus. Lai tā notiek Latvijā, Eiropā un visā pasaulē.

Jurģis Klotiņš,
Valsts prezidenta ārštata padomnieks vēsturiskās atmiņas un piederības jautājumos,
2020. gada 4. aprīlī




[1] Piemēram, pirmais no ārkārtas laika tiešsaistes koncertiem: LNSO koncerts “Mālera piektā un RIX” LMT Straume tiešraidē http://straume.lmt.lv/lv/kultura/koncerti/malera-piekta-un-rix/1052152
[2] Dažas no facebook lapām, kur attālināti var piedalīties lielāko kristīgo konfesiju dievkalpojumos: Rīgas vecā Sv. Ģertrūdes draudze, Katolis.Tv, Rīgas Baptistu Vīlandes draudze, Rīgas Debesbraukšanas latviešu pareizticīgo baznīca.

Pastāsti saviem draugiem:

 
Copyright © 2014 Jurģis Klotiņš. Designed by OddThemes