JAUNUMI

2012. gada 18. nov.

Apsveikums Valsts svētkos. Pateicība un prieks par Latviju



Mīļā Latvijas tauta,
priecīgu, skaistu un garīgi piepildītu mūsu mīļās Latvijas 94. dzimšanas dienu!
18. novembris ir diena, kad mēs kopīgi atzīmējam un svinam mūsu valsts Latvijas Republikas proklamēšanu. Tā ir Latvijas dzimšanas diena. Dzimšanas diena gadā ir īstā diena, kad cilvēkam svinēt un priecāties par to, ka viņš ir. Mēs šodien esam aicināti priecāties kopā kā tauta par to, ka mums ir sava brīva un neatkarīga valsts Latvija. Latvija mums ir ļoti vērtīga no senčiem saņemta dāvana. Es aicinu jūs svinēt Latvijas dzimšanas dienu ar pateicību par šo dāvanu. Es aicinu šodien ikvienu no mums izjust priecīgu pateicību par Latviju.
Pateiksimies visiem cilvēkiem, kuru ideāli, gudrība, nesavtīgais darbs tautas labā, pašuzupurēšanās un drosme ļāva tuvoties brīdim, kad 1918. gada 18. novembrī tika proklamēta neatkarīga Latvijas Republika.
Pateiksimies tiem, kuri 1918. gadā rīkojās izlēmīgi, pārvarēja uzskatu atšķirības un apvienojās, lai latviešu tautai tās vēsturiskajos novados Latgalē, Vidzemē, Kurzemē un galvaspilsētā Rīgā pasludinātu neatkarīgu valsti Latviju. Daudzi no viņiem stāvēja uz tagadējā Nacionālā teātra skatuves, kā mēs redzam Viļa Rīdzenieka fotogrāfijā. Vislielākajā mērā, pateicoties to vīru un sievu drosmei un vēsturiskās misijas apziņai, mēs šodien svinam Latvijas dzimšanas dienu.
Pateiksimies tiem, kuri aizstāvēja neatkarīgu un brīvu Latviju cauri tās 94 gadiem. Tie ir Latvijas armijas karavīri, Nacionālie partizāni, latviešu vīri, kas vēsturisko apstākļu un okupāciju varas spiesti cīnījās zem svešu un latviešiem naidīgu varu karogiem, bet par spīti tam nesa brīvas un neatkarīgas Latvijas ideju savās sirdīs. Tie ir cilvēki un viņu veidotās organizācijas, kas cīnījās par Latvijas neatkarības atjaunošanu abu okupāciju gados – Latvijas Centrālā Padome, latviešu organizācijas trimdas zemēs, nevardarbīgās pretošanās grupas Latvijā. Tie ir citu zemju valstsvīri, kas nepakļāvās starptautiskās politikas mirkļa izdevīguma principam un aizstāvēja Latvijas tiesības uz neatkarības atjaunošanu.
Pateiksimies ikvienam cilvēkam, kas dažādos veidos iznesa neatkarīgas Latvijas ideju cauri okupācijas gadiem un nodeva to saviem bērniem, un ar to tuvināja Trešās atmodas sākumu.
Pateiksimies tiem, kuri atjaunoja Latvijas neatkarību pirms nu jau vairāk kā divdesmit gadiem. Lielākā daļa no viņiem ir mūsu vidū šodien. Uzgavilēsim viņiem! Paldies par viņu drosmi, gudrību un darbos īstenoto misiju latviešu tautas un Latvijas brīvības labā! Ļausim viņu paveiktajam iedvesmot mūs šodien strādāt tikpat drosmīgi, atbildīgi un nesavtīgi latviešu tautas kopējam labumam.
Pateiksimies visiem tiem, kas rūpējas par Latviju un mūsu tautu šodien.
Tie ir Latvijas cilvēki, kas stiprinādami mūsu tautu un Latvijas valsti, krietni strādā visās darba nozarēs – kultūrā, izglītībā, zinātnē, uzņēmējdarbības jomās, zemkopībā, mākslā, sportā, veselības jomā, žurnālistikā, sociālajā aprūpē, garīgajā aprūpē un citās.
Tie ir cilvēki, kas strādā mūsu tautas labumam Saeimā, novadu un pilsētu pašvaldībās, ministru kabinetā, ministrijās, valsts pārvaldē, policijā, robežsardzē, bruņotajos spēkos, ārpolitikā, Eiropas Savienības institūcijās.
Tie ir cilvēki, kuri seko aicinājumam veidot ģimenes un audzināt bērnus.
Pateiksimies visiem vecākiem, kuru ģimenēs aug bērni.
Pateiksimies visām mātēm un tēviem, kuri mīl un nepārstāj mīlēt viens otru un savus bērnus.
Pateiksimies par visiem bērniem, kuri piedzimst un aug mūsu tautas nākotnei.
Īpaši pateiksimies tiem vecākiem, kuri par spīti dažādām grūtībām ir atraduši par iespējamu audzināt savās ģimenēs trīs un vairāk bērnu.
Pateiksimies vecākiem, kas ir adoptējuši bez vecākiem palikušos bērnus.
Pateiksimies visiem vecākiem ārzemēs, kas vientautības un jauktajās ģimenēs apņēmīgi māca bērniem latviešu valodu un kultūru.
Pateiksimies ikvienam cilvēkam, kurš mīl un atbalsta bērnus un viņu vecākus.
Pateiksimies jauniešiem, kas cauri raibajam „vērtību” un uzskatu „piedāvājumam” atrod skaidru, patiesās vērtības balstītu, celsmīgu mērķi savai dzīvei, kļūst par mūsu tautas un Latvijas patriotiem. Paldies katram, kas palīdz jauniešiem ceļā uz to!
Pateiksimies senioriem par viņu darbu mūža garumā, strādājot Latvijas labā, audzinot bērnus un mazbērnus, nododot vērtības un prasmes tālāk.
Pateiksimies katram latvietim emigrācijā ārzemēs, kurš domā par Latviju, tur savā sirdī un prātā Latviju dārgu un ir gatavs, apstākļiem uz labu mainoties, atgriezties uz dzīvi Latvijā.
Pateiksimies tiem tautiešiem, kas dzīvodami citās pasaules valstīs, saglabā saikni ar dzimteni un tēvzemi Latviju, māca latvisko identitāti bērniem un aizstāv Latvijas intereses.
Pateiksimies visiem Latvijas mazākumtautību piederīgajiem, kuri par goda lietu uzskata runāt latviski un cienīt Latvijas pamatvērtības, ar to stiprinādami savu piederību un lojalitāti Latvijai.
Pateiksimies visiem citu valstu un tautu piederīgajiem, kuri ir Latvijas labvēļi un aizstāvji plašajā pasaulē.
Pateiksimies visiem, kas daļu brīvā laika velta brīvprātīgam darbam tautas labumam, darbojoties nevalstiskās organizācijās.
Pateiksimies cilvēkiem, kas saskaņā ar iespējām daļu nopelnīto līdzekļu nesavtīgi velta labdarībai un mūsu tautu ceļošu ieceru īstenošanai.
Pateiksimies garīdzniekiem Latvijas baznīcās un draudzēs, ka viņi stiprina mūsu tautu garīgi, sludina kristīgo ticību, māca vērtības, kas ceļ mūsu tautas tikumus un morāli visās dzīves jomās.
Pateiksimies visiem, kas lūdz Dievu par mūsu Latviju un mūsu cilvēkiem.
Visbeidzot pateiksimies Dievam par to, ka Viņš ir svētījis mūsu tautu un valsti, vadījis to cauri grūtībām un ir klātesošs šodien mūsu zemē vieglās un grūtās dienās.
Lai notiek arvien tā, ka mūsu tautiešu paveiktais Latvijas līdzšinējā mūžā un mūsu tagadējā laikā iedvesmo un stiprina mūs ikvienu. Lai tas palīdz mums katram atrast patiesos ideālus, vērtību pamatu, dzīves misiju, uzņēmību, drosmi, gudrību un mīlestību strādāt un nest labus augļus gan darbā, gan rūpēs par ģimeni un tuviniekiem. Kopīgi rūpēsimies par Latvijas tautu un valsti tā, lai tā stipra un droša pastāv cauri laikiem. Lai latviska Latvija, mūsu veidota, mums un mūsu nākamajām audzēm ir dārgākā vērtība, skaistākā rota un mīļākā māju vieta uz šīs zemes. Lai Dievs mums uz to palīdz. Dievs svētī, Latviju!


Jurģis Klotiņš,
Rīgā, 2012. gada 17.,18. novembrī


Pastāsti saviem draugiem:

 
Copyright © 2014 Jurģis Klotiņš. Designed by OddThemes