JAUNUMI

2015. gada 2. jūn.

Latvijas prezidents. Kādēļ es atbalstu Egilu Levitu.


Latvijas Republikas prezidenta vēlēšanas notiks 3. jūnijā. Mūsu valsts pilsoņu ievēlētajiem deputātiem būs jāizvēlas, kurš cilvēks nākamos 4 gadus būs Latvijas prezidents. Kāds prezidents Latvijai būtu vislabākais? Un kā tādu ievēlēt?

Šobrīd ir 3 partiju izvirzīti kandidāti Mārtiņš Bondars (LRA), Raimonds Vējonis (ZZS) un Sergejs Dolgopolovs (Saskaņa). Un ir kandidāts Egils Levits, kuru izvirzījuši deputāti Gaidis Bērziņš (NA), Lolita Čigāne (Vienotība) un Ringolds Balodis (NSL), kuri pārstāv dažādus politiskos spēkus.

Ar cieņu raugos uz trīs partiju izvirzīto kandidātu spējām, talantiem, priekšrocībām. Bet esmu pārliecināts, ka tieši Egils Levits ir personība, kas vislabāk spēs pildīt valsts prezidenta amata pienākumus. To nosaka Egila Levita iepriekšējā darba pieredze, intelekts un valodu zināšanas, un viņa skaidrais un neatkarīgais redzējums par Latvijas uzdevumiem.

E. Levits ir piedalījies Latvijas neatkarības atjaunošanā, un ir 4. maija deklarācijas tiesiskās koncepcijas autors. Nozīmīgi, ka viņš ir darbojies gan Tautas frontē, gan Pilsoņu kongresā. E. Levits ir 2014. gadā pieņemtās Latvijas valsts vērtības un juridiskos pamatus nostiprinošās Satversmes preambulas galvenais autors. E. Levits ir augstākā līmeņa jurists ar lielu pieredzi valsts tiesību jautājumos un darbā tādā starptautiskā institūcijā kā Eiropas Cilvēktiesību tiesa. Viņam ir teicamas svešvalodu zināšanas. Ļoti pārliecina tas, ka E. Levits domā un runā patstāvīgi, nevis, lai pielabinātos kādam politiskam spārnam vai viedoklim. Nav pamata apgalvot, ka E. Levits, strādādams Eiropā, nepietiekami pazīst Latvijas problēmas. Viņš tās pārzina ļoti labi, jo ir piedzīvojis gan padomju okupācijas laikus, gan neatkarības atjaunošanas laiku, gan bijis klāt tiešā vai konsultatīvā veidā Latvijas politiskajās norisēs mūsu valsts 25 atjaunotās neatkarības gados.

Latvieši, Latvijas tauta tagad dzīvo laikā, kad Latvijas valsts prezidenta amatā ir jābūt vislabākajam kandidātam. Latvijas attīstības un drošības interesēs nav tāda situācija, kad deputāti un tie, kas viņus vēlas ietekmēt, panāk, ka tiek ievēlēts prezidents, kurš, lai arī tautai tiek labi prezentēts, tomēr ir partiju "shēmu" un "politiskās amatu sadales" kompromisa figūra. Latvijai ir vajadzīgs vislabākais prezidents, kādu tagad no esošajiem kandidātiem var ievēlēt.

Egils Levits intervijās medijos ir apliecinājis, ka teicami pārzina Latvijas ārpolitikas izaicinājumus, kas saistīti ar Krievijas agresijas Ukrainā sekām. Viņš tieši un skaidri nosauc Latvijas lielākos iekšpolitikas uzdevumus - celt pilsoņu ticību Latvijas valstij, stiprināt tiesiskumu, izlēmīgi īstenot politiku, kas mazina sociālo nevienlīdzību. Simpatizē Egila Levita paustā personīgā attieksme pret viņa kandidatūras izvirzīšanu, kurā parādās lielas personības stāja. Viņš neļauj sevi vadīt ambīcijām vai godkārei, bet gan liek saprast, ka ar atbildību un pienākuma apziņu uzņemsies prezidenta amatu kā iespēju ar savu pieredzi un talantiem kalpot Latvijai un mūsu tautai. Cieņu arī raisa tas, ka Egils Levits pirms prezidenta vēlēšanām nevairās kritizēt politikas procesu Latvijā, kritizējot arī politiķus. Prezidenta postenis mūsu valstī ir domāts ne tikai, lai reprezentētu valsti starptautiski un vienotu nāciju iekšpolitiski, apmeklējot daudzus un dažādus pasākumus. Apzinoties Latvijas politiskās vides īpatnības, lielu nozīmi iegūst prezidenta spēja nepieciešamības gadījumā izteikt pamatotu kritiku Saeimas un valdības darbam.  
Prezidenta vēlēšanas ir Saeimas deputātu lielā iespēja. Tā ir lielā iespēja "tautas kalpiem" parādīt, ka viņi ir gatavi mazināt neuzticības plaisu starp pilsoņiem un politiķiem, ievēlot prezidenta amatā cilvēku, kurš ir vispiemērotākais kalpot Latvijas tautai mūsu valsts prezidenta amatā. Lai 3. jūnijs ir Sirdsapziņas uzvaras diena! Dievs, svētī Latviju.

Jurģis Klotiņš,
kultūras darbinieks un Rīgas domes deputāts,

Rīgā, 2015. gada 29. maijā

Pastāsti saviem draugiem:

 
Copyright © 2014 Jurģis Klotiņš. Designed by OddThemes