JAUNUMI

2015. gada 17. nov.

Būsim "18. novembra mantinieki".

1918. gada 18. novembrī Latvijas Tautas padome proklamēja mūsu valsts neatkarību. Latvija dzima no mūsu tautas vīru un sievu drosmes, gudrības un vienotības. Latvija tika veidota ar mūsu senču ticību, cerību, mīlestību. Cauri grūtībām veda pārliecība, ka sava neatkarīga valsts ir neapšaubāma vērtība un ieguvums, kas mūsu tautai ļaus radoši un brīvi uzplaukt. Ticība taisnības un patiesības spēkam un "18. novembra mantinieku gars" uzvarēja okupācijas varas, un mūsu valsts neatkarība tika atjaunota. 

Latvijas dzimšanas laiks ik gadus novembra vidū ir laiks, kad īpaši pārdomāt, kāda nozīme ir pateicībai mūsu valsts dibinātājiem un visiem, kas par mūsu Latvijas neatkarību un brīvību ir cīnījušies, un ikvienam, kas to ir godprātīgi cēlis un veidojis miera laikos. Patiesi izjusta pateicība iedvesmo atbildīgi strādāt Latvijas labā šodien. Tā dāvā sirdij un prātam atziņu, ka katrs "es", un kopā "mēs" esam aicināti būt "18. novembra mantinieki". Novēlu šo atziņu piedzīvot un dzīvot tajā katram Latvijas tautas piederīgajam!

Laiks nav viegls un mums ir jābūt gataviem būt stipriem, jāvingrinās būt stipriem, kopīgi strādājot Latvijas labā un ietekmējot Eiropas ceļu. Lai stiprinājumam un atgādinājumam ikdienas grūtajā darbā ir viena no mūsu valsts "tēviem" Jāņa Čakstes sacītie vārdi "18. novembra mantiniekiem" Satversmes sapulcē 1921. gada 1. maijā (tātad pavasaris tuvojas!):
"Tikai tādā gadījumā, ja mēs vienotiem spēkiem strādāsim un nešķelsimies pēc saviem uzskatiem, tik tad varēsim veikt visus uzdevumus, kas uz mums ir likti. Bet no mums sagaida visa tauta ražīgu darbu. Un to mēs mēģināsim atlikušos brīžos, kas mums vēl stāv priekšā, arī panākt. Bet no savas puses strādājot mēs paturēsim vienmēr acīs savas tautas intereses un labumu. Priekš viņas mēs strādājam un priekš viņas mums ir jāuzupurējas. [..] Vienosimies visi kopējā lūgšanā 
(Tiek nodziedāta trīs reizes tautas himna.)[1]

Rīgā, 2015. gada 17. novembrī


[1] Citēts no "Jānis Čakste. Taisnība vienmēr uzvarēs." Jumava, Rīga, 2009, 62. lpp. Sastādītājs Ainārs Dimants

Pastāsti saviem draugiem:

 
Copyright © 2014 Jurģis Klotiņš. Designed by OddThemes