JAUNUMI

2021. gada 29. dec.

Ziemsvētku gaismā uz 2021. gadu atskatoties

 Sveicināti, draugi, domubiedri, dāmas un kungi!

Ziemsvētku vēsts gaismā raisījās pārdomas par 2021. gadu. Ieraudzīt un pateikties par labo, kas ir izdevies, lietišķi un atklāti atzīt to, kur vēl ir jāīstenojas gudra padoma un tikumu vadītiem lēmumiem. Tā šķiet ir laba domāšanas pieeja, kā stiprināt cerību un dzīves spēku, turpinot ceļu grūtos laikos. No 2021. gada darbu un notikumu rituma izvēlējos “3 lietas” Rīgas domes deputāta darba kalpojumā un valstī kopumā, kas ir izdevušās, par ko ir gandarījums, bet arī tādas, ko Rīgā vēl ir jākārto un jāsakārto. Vairākās no turpmāk minētajām esmu visai tiešā veidā līdzdarbojies, citās – bijis līdzās ar padomu un atbalstu. 

3 no lietām Rīgas domes deputāta darbā, par ko ir gandarījums.

-        Ir nolemts, ka 2022. gadā būs līdzfinansējuma programma Rīgas nevalstiskajiem akreditētajiem muzejiem. Tas ir būtisks panākums Rīgas kultūrpolitikas attīstībai nacionāli valstiskā virzienā, un liela pateicība pienākas manai kolēģei Ievai Siliņai (NA/LRA)

-        Kopā ar Nacionālās apvienības vadīto kultūras ministriju vadību izdevās panākt vēsturiski lielāko valsts budžeta līdzfinansējumu – 597 000 eiro – Rīgas Brāļu kapu un Brīvības pieminekļa uzturēšanai un restaurācijai, un to saņems Rīgas pieminekļu aģentūra.

-        Beidzot Torņakalna apkaimes cilvēku ilgāku laiku paustais aicinājums atjaunot Arkādijas parka daļu ap nodegušo estrādi ir iekļauts Rīgas pašvaldības Investīciju plānā. Arkādijas parks ir vietējas nozīmes arhitektūras piemineklis un viens no vecākajiem Rīgas ainavu parkiem.

3 no Rīgas problēmām, kas arvien jārisina.

-        Joprojām kapitālsabiedrību pārvaldība. No Rīgas Namu pārvaldnieka pienāca signāli par iespējamu negodprātīgu rīcību; RNP valde nav spējusi pamatot, kāpēc ir likvidēta iekšējās kontroles nodaļa. RNP “lietās” es sagaidu daudz noteiktāku rīcību no RD izpilddirektora puses.

-        Institucionālā arogance. Tā izpaudās rīcībā, ka, ne vārda neprasot Rīgas 40. vidusskolas bērnu vecākiem, tapa tā dēvētais “Brektes murālis” (vai drīzāk “murgālis”). Ir savākti vairāk nekā 5000 parakstu pret šī radošā aktīvisma eksponēšanu konkrētajā vietā. Es neuzskatu to par paliekošu risinājumu. Pret to drīzāk ir jāattiecas kā pret mākslas biennāles darbu, kurš tiek eksponēts pilsētvidē ierobežotu laiku un pēc tam tiek pārvietots projām.

-        Pārāk lēni Rīgas dome ir strādājusi, lai risinātu bērnudārzu pieejamības problēmu, lai arī darbojas īpaša “Rīgas pirmsskolu pieejamības un izglītības kvalitātes pilnveides komisija” RD priekšsēdētāja vadībā. Tomēr apsveicami, ka 2022. gadā ir plānots izveidot divas jaunas pirmsskolas izglītības iestādes.

3 lietas labas lietas valstī kopumā paveiktā.

-        Kultūras jomā: vidējā atalgojuma palielinājums kultūras darbiniekiem palielināts no 930 uz 1040 eiro bruto; 5% PVN likme grāmatām un preses izdevumiem; kultūrizglītības programmas “Latvijas skolas soma” turpināšana 2022. gadā - 2,5 milj. eiro.

-        Latvija sāks saņemt ES Atjaunošanas un noturības mehānisma finansējumu. Tas ir daudzu personību kopīga darba rezultāts dažādās ministrijās un arī no Rīgas pašvaldības puses. Pateicoties EP deputāta Roberta Zīles uzstājībai, Latvijai pieejamā finansējuma plānu izdevās palielināt par 170 miljoniem eiro.

-        Ģimenes Valsts pabalsta būtiskais pieaugums no 2022. gada. Ģimenē ar 3 bērniem tas būs 225 eiro, ģimenē ar 4 bērniem – 100 eiro katram bērnam. Liela pateicība šeit ir Demogrāfisko lietu centra kolēģiem un tā vadītājam Imantam Parādniekam, protams, visiem atbalstītājiem valdībā un Saeimā. Ģimeņu atbalsta politikai ir jābūt katras politiskās partijas prioritāšu pašā augšgalā.

Janvāra pirmajām nedēļām atstāšu kādas domas par nākamajā gadā būtiskiem aicinājumiem un izaicinājumiem.

Pateicos katram cilvēkam, ar kuru šogad iznāca kopā strādāt un darīt labus darbus! Vēlu Jums svētītas un mierīgas, vēl šī gada dienas. Lai nav pārmetumu par kādiem nepadarītiem darbiem. 2022. gads sāksies un iesākto varēs turpināt. Dieva palīgu katrā no darba virzieniem!

Jurģis Klotiņš

Rīgas Rātsnamā

2021. gada 29. decembrī

Pastāsti saviem draugiem:

 
Copyright © 2014 Jurģis Klotiņš. Designed by OddThemes