JAUNUMI

2022. gada 14. sept.

Nacionālās apvienības 13. Saeimā paveiktais. NA ierosinātie un atbalstītie darbi demogrāfijas, sociālās drošības un tautsaimniecības attīstības jomās.

Pirms katrām Saeimas vēlēšanām Saeimā nepārstāvētie politiķi kritizē Saeimā ievēlētos un valdību veidojošos politiķus un partijas – ne tikai kritizē, bet paši cenšas solīt, ka darīs labāk. (Rīgas domē jau kādu laiku ar to ir “izcēlies” viens RD koalīcijas politiskais spēks…)

Vēlētājus maldinoša šķiet arī tendence iztēlot, ka 13. Saeimas laikā ir pietrūcis lēmumu, kuru tiešā vai netiešā ietekme būtu mazināt sociālo nevienlīdzību. Tāpēc es uzskatīju par nepieciešamu izlases veidā apkopot būtiskākos lēmumus, kas gan ar Nacionālās apvienības iniciatīvu, gan ar NA atbalstu ir pieņemti sociālās drošības, labklājības un tautsaimniecības attīstības darba virzienos kopš 2021. gada.

Ģimenes un bērni

·       2021. gada pavasarī pēc NA iniciatīvas par katru bērnu izmaksāts 500 eiro atbalsts, tai skaitā par aizbildniecībā vai audžuģimenē esošiem bērniem. Atbalsts sedza neplānotus tēriņus par attālinātajām mācībām nepieciešamām precēm laikā, kad daļa ģimeņu piedzīvoja ienākumu kritumu un bija spiesti pielāgot savu ikdienu.

·       Pateicoties NA iniciatīvai un koalīcijas partneru atbalstam, Saeima galīgajā lasījumā atbalstīja Ģimenes valsts pabalstu (ĢVP) palielināšanu no 2022. gada. Tas ir pēdējās desmitgades lielākais finansiālais piešķīrums ģimeņu atbalstam gadā – 2022. gadā ap 90 milj. eiro

o   Ģimenei, kurā aug viens bērns, pabalsts palielinājās no 11 eiro uz 25 eiro mēnesī.

o   Ģimenei, kurā aug divi bērni, pabalsts tagad ir 100 eiro mēnesī (50 eiro par katru bērnu).

o   Ģimene, kurā aug trīs bērni, saņem 225 eiro pabalstu mēnesī (75 eiro par katru bērnu).

o   Četru vai vairāk bērnu ģimene saņem 100 eiro mēnesī par katru bērnu. 

(Lūdzu, skatīt LVportāla sagatavoto infografiku: https://lvportals.lv/norises/326314-paredzets-palielinat-gimenes-valsts-pabalstu-2022-gada-2021




 

·       No 2021. gada 1. septembra jauniešiem no daudzbērnu ģimenēm, uzsākot mācības augstskolā, ir iespēja saņemt sociālo stipendiju “Studētgods” - 1600 eiro gadā. Tas ir Latvijā vēl nebijis atbalsta veids un daļa no ģimenēm domāto pabalstu reformas.

·       2021. gadā tika palielināta studentu stipendijas bāze no 99,6 eiro uz 140 eiro, kā arī panākta vienošanās līdz gada beigām turpināt pandēmijas piemaksas 60 eiro apjomā, kopējam stipendijas apmēram veidojot 200 eiro.

·       Ar NA iniciatīvu Tiek īstenota iniciatīva “Ģimenei draudzīga pašvaldība” ar mērķi mudināt pašvaldības sniegt plašāku atbalstu ģimenēm ar bērniem. Konkursā “Ģimenei draudzīgākā pašvaldība” tiek vērtēts pašvaldību veikums ģimenēm patīkamas vides veidošanā un aktualizēti risināmie jautājumi.

·       No 2021. gada darbojas programma “Ģimenei draudzīga darbavieta”, lai veicinātu darba devēju rūpes par darbinieku un viņu ģimeņu labklājību. Darba devēji var pieteikties izvērtējumam un saņemt atbalstu darba vides kultūras uzlabošanai. Šobrīd jau vairāk nekā 100 darba devēji ieguvuši “Ģimenei draudzīga darbavieta” statusu.

·       Saeima galīgajā lasījumā ir atbalstījusi ieceri Goda ģimenes apliecību piešķirt arī ģimenēm, kurās aug bērns ar invaliditāti. Tas sniegs dažādas priekšrocības un atlaides un atbalstīs ģimenes, jo rūpes par vienu bērnu ar īpašām vajadzībām var būt līdzvērtīgas rūpēm par vairākiem bērniem.

·       Izstrādes procesā ir ģimenes pirmsskolas reforma, kas paredz, ka vecākiem ir četras izvēles bērna audzināšanai līdz 3 gadu vecumam – pašvaldības vai privātais bērnudārzs, pats vecāks (vai vecvecāks) un aukle. Izvēloties bērnu pieskatīt ģimenē, vecāki saņemtu finansējumu. Šobrīd to var saņemt, tikai algojot sertificētu aukli vai bērnam apmeklējot privāto bērnudārzu. Pēc 3 gadu vecuma sasniegšanas varētu izvēlēties pašvaldības vai privāto dārziņu ar pienācīgāku līdzfinansējumu nekā šobrīd.

·       Janvārī, reaģējot uz Satversmes tiesas lēmumu, kurā ģimenes jēdziens interpretēts lielai daļai nepieņemami, iesniegts Satversmes 110. panta grozījums, kas nostiprinātu ģimenes jēdzienu. Saeima šo priekšlikumu nodevusi komisijām, kur turpinās darbs.

·       Nacionālā apvienība ir paudusi atbalstu Ungārijai, reaģējot uz kritiku, ko ES dalībvalsts saņēma par jaunu likumu, kura mērķis ir pasargāt bērnus un nodrošināt vecāku tiesības pašiem lemt par bērnu izglītošanu. Par šo atbalstu esam saņēmuši Ungārijas premjera pateicību.

·       Paplašināta esošā mājokļu atbalsta programma un radīta pilnīgi jauna programma “Balsts”, kas ļauj saņemt neatmaksājamu valsts subsīdiju mājokļa iegādei vai būvniecībai ģimenēm, kurās aug trīs un vairāk bērnu. Subsīdijas summa: 8000-12000 eiro. Programmas “Balsts” iespējas apmēram pusotra gada laikā izmantojušas jau vairāk nekā 700 daudzbērnu ģimenes, savukārt garantiju mājokļa iegādei vai būvniecībai vairāku gadu garumā kopumā saņēmušas jau vairāk nekā 20 000 ģimeņu.

·       No 2022. gada 1. jūlija bērna kopšanas periodā valsts veic sociālās iemaksas no vecāku pabalsta un bērna kopšanas pabalsta kopsummas. Iepriekš iemaksas vecāku pensijas kapitālā tika veiktas tikai no bērna kopšanas pabalsta apmēra – 171 eiro. Izmaiņas risinās netaisnību pret vecākiem – nav taisnīgi, ja vecāki, kuri izvēlējušies laist pasaulē bērnus, nolemti mazākai pensijai nākotnē, salīdzinot ar tiem, kuri šādu izvēli nav izdarījuši, turklāt, jo vairāk bērnu, jo lielāka diskriminācija.




 

Atbalsts senioriem un personām ar invaliditāti

·       2018. gadā neapliekamais minimums pensijām bija 250 eiro. No 2022. gada 1. janvāra līdz 30. jūnijam pensionāra neapliekamais minimums bija 350 eiro mēnesī, par 20 eiro lielāks, nekā tas bija 2021. gadā. Savukārt no 2022. gada 1. jūlija pensionāra neapliekamais minimums palielināts līdz 500 eiro mēnesī. Tāpat paaugstināts minimālās vecuma pensijas apmērs.

·       Vienreizējs 200 eiro pabalsts saistībā ar ārkārtējo situāciju tika piešķirts tiem, kuri no 1. marta līdz ārkārtējās situācijas beigām bija Latvijā piešķirtās vecuma, invaliditātes, apgādnieka zaudējuma pensijas saņēmēji vai kuri saņēma atlīdzību par darbspēju zaudējumu, atlīdzību par apgādnieka zaudējumu vai arī bija valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta saņēmēji.

·       Pensiju indeksācija. No 2022. gada septembra seniori saņems lielākas pensijas, ko ilustrē LVportāla veidotais piemērs:

Piemēram, ja vecuma pensijas apmērs ir 370 eiro, tad senioram ar apdrošināšanas stāžu līdz 29 gadiem no šīgada augusta pensijas apmērs būs 454,62 eiro (par 84,62 eiro lielāks); ja apdrošināšanas stāžs ir no 30 līdz 39 gadiem, – pensijas apmērs būs 455,62 eiro (par 85,62 eiro lielāks); ja apdrošināšanas stāžs ir no 40 līdz 44 gadiem, – pensijas apmērs būs 456,62 eiro (par 86,62 eiro lielāks). Savukārt, ja apdrošināšanas stāžs ir 45 gadi un vairāk, tad pensija palielināsies līdz 457,65 eiro (par 87,65 eiro lielāks).

Piemēram, pensionārs, kurš saņem vecuma pensiju 400 eiro par kopējā apdrošināšanas stāža 45 gadiem un pie tās noteikto piemaksu 29 eiro (par 25 darba gadiem (no 45 gadiem) līdz 1995. gada beigām), pēc indeksācijas saņems vecuma pensiju 494,76 eiro un piemaksu pie pensijas 35,75 eiro.<https://lvportals.lv/skaidrojumi/343520-sogad-pensiju-indeksacijai-koeficients-12287-2022>

 

·       Paaugstināts invaliditātes pensijas minimālais apmērs.

·       Radīta virkne jaunu atbalsta iespēju personām ar invaliditāti, piemēram, paplašinātas iespējas saņemt braukšanas maksas atlaides sabiedriskajā transportā; arī personas ar II grupas invaliditāti atbrīvotas no pacientu līdzmaksājumu veikšanas; personām ar I invaliditātes grupu vai tās aizgādnim tiek piešķirta lielāka atlaide elektroenerģijas rēķiniem; uzlaboti studiju un studējošā kredīta garantiju nosacījumi u.c.

 

Atalgojuma palielinājums strādājošajiem

·       Panākts algu palielinājums mediķiem, pedagogiem un iekšlietu nozares darbiniekiem.

·       Panākts algu pieaugums valsts kultūras iestāžu darbiniekiem. Algu paaugstinājums būs vairāk nekā 4000 darbiniekiem, kas strādā teātros, muzejos, bibliotēkās, koncertorganizācijās un citur.

·       Neapliekamais minimums no 2022. gada janvāra tika palielināts līdz 350 eiro, bet no jūlija – 500 eiro. Vidēja atalgojuma saņēmējiem tas samazina darbaspēka nodokļus. Uzņēmējiem slogs kļūst draudzīgāks un konkurētspējīgāks salīdzinājumā ar citām valstīm.

Tautsaimniecības attīstība

·       Kultūras ekonomikas jomā –

o   No 2022. gada 1. janvāra drukātām un elektroniskām grāmatām un preses izdevumiem ir samazināta PVN likme, no 12% uz 5%.

o   Panākts finansējums jaunam, vēsturiski izglītojošam latviešu kino.

·       Valsts atbalstu mazajiem lauksaimniecības ražotājiem ir izdevies dubultot 2022. gadam, kopumā panākot 30 milj. eiro no valsts budžeta. Finansējums paredzēts lauksaimniecībā izmantojamās zemes un lauksaimniecības dzīvnieku iegādes kredītu procentu daļējai dzēšanai, lauksaimniecībā izmantojamiem zinātnes pētījumiem u.c.

·       Iniciatīvas “Inovāciju fonds – nozaru pētījumu programma” ietvaros paredzēts līdz 2024. gada nogalei novirzīt līdz 12 milj. eiro Latvijas pētniecības organizācijām pētījumu īstenošanai, kas atbilst nozaru pieprasījumam, sniedz ieguldījumu sabiedrībai būtisku izaicinājumu risināšanā, kā arī atbilst konkrētam ilgtermiņa tehnoloģiju attīstības uzdevumam.

·       Remigrācijas darba virzienā. – Četru gadu laikā, kopš 2018. gada, programmas PAPS (“Palīdzi atgriezties pašu sētā”) ietvaros reģionālie koordinatori strādājuši ar tūkstošiem ģimeņu, kuras vēlas atgriezties Latvijā. Vairāk nekā 1000 ģimeņu jau atgriezušās, un vēl nepilns tūkstotis norādījis, ka plāno to darīt. 2021. gada imigrācijā vairāk nekā puse iebraucēju bija remigranti – Latvijas pilsoņi un nepilsoņi, kā arī iedzīvotāji, kuru valstiskā piederība ir cita, bet dzimšanas valsts ir Latvija.Ik gadu sarūk emigrējušo cilvēku skaits. 2017. gadā migrācijas bilance uzrādīja, ka no Latvijas emigrējuši nepilni 8 tūkstoši cilvēku, bet 2018. gadā tie bija nepilni 5 tūkstoši, 2019. gadā – vairāk nekā 3300, 2020. gadā – 3150 cilvēki, bet 2021. gadā – tikai 286 cilvēki, kas ir zemākais rādītājs kopš neatkarības atgūšanas.

  • Kopš 2021.gada sociālajiem uzņēmumiem tiek kompensētas valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas jeb darba devēja daļa par nodarbinātajām personām ar invaliditāti un garīga rakstura traucējumiem.
Jurģis Klotiņš,
Rīgā, 2022. gada 14. septembrī

Pastāsti saviem draugiem:

 
Copyright © 2014 Jurģis Klotiņš. Designed by OddThemes